Στάση αναμονής με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Στάση αναμονής με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ήπια πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 921 μονάδες και το -0,26%, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να είναι στραμμένο στο ουκρανικό και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες ενισχύονται 0,13%. Στο ταμπλό ανοδικά κινούνται Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς. Ήπιες απώλειες για τη Eurobank. Η Βιοχάλκο σημειώνει κέρδη 2,97%, με τις Ελλάκτωρ, Σαράντη να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Αντιθέτως Coca Cola χάνει 1,25%, με τις ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν.

Στην ουκρανική κρίση η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικούMoskva, αυτή τη στιγμή είτε πλέει ακυβέρνητη είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας. Οι Ρώσοι δεν παραδέχονται ότι επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους, αλλά επιβεβαιώνουν ότι τυλιχθηκε στις φλόγες. Πρόκειται για ένα ισχυρότατο πλήγμα για το ρωσικό ναυτικό, αλλά και ηθικό την 50η ημέρα του πολέμου.  

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

Στάση αναμονής διατηρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν όψει ΕΚΤ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις αρχές του εμπορίου, με τις μετοχές για ταξίδια και αναψυχή να κερδίζουν 1,7% ενώ οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 0,6%. Άτονη άνοδο 0,13% σημειώνει ο DAX.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η Wizz Air της Ουγγαρίας αναρριχήθηκε 7,8%. Η Atlantia κέρδισε 5% αφού η οικογένεια Benetton και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Blackstone υπέβαλαν προσφορά για την ιταλική οδική και σιδηροδρομική εταιρεία.

Στο κάτω μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson σημείωσε πτώση 5,4% μετά την προειδοποίηση ότι πιθανότατα θα της επιβληθεί πρόστιμο από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον χειρισμό έρευνας δωροδοκίας στο Ιράκ. Η εταιρεία ανέφερε επίσης πτώση στα τριμηνιαία κέρδη μετά την έξοδό της από τη Ρωσία.

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.