Σήμερα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Σήμερα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία


Την πρώτη επίσημη εκτίμηση για το πόσο βαριά θα νοσήσει η ελληνική οικονομία φέτος από την πανδημία του Covid19 και το lockdown που απαιτεί η αντιμετώπισή της θα έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τους υπολογισμούς για το ελληνικό ΑΕΠ. 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προειδοποιήσει πως πρέπει να περιμένουμε κάτι ανάλογο με αυτό που έρχεται συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, δηλαδή μία ύφεση της τάξης του 5% έως 10%.  Οι εκτιμήσεις των περισσότερων ξένων οίκων κινούνται μέσα σε αυτό το όριο διακύμανσης. Η Morgan Stanley είναι από τους πλέον αισιόδοξους οίκους και βλέπει ύφεση 5,3% για την ελληνική οικονομία φέτος. Η HSBC αναμένει πτώση 6% για το ελληνικό ΑΕΠ και η Goldman Sachs το βλέπει να συρρικνώνεται 9%. Η πλέον ζοφερή πρόβλεψη προέρχεται από την UniCredit, που προειδοποιεί για βουτιά 18,6% στο ελληνικό ΑΕΠ το 2020. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού και μπει ολόκληρος ο πλανήτης σε καραντίνα, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος, έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει και μία ακόμη πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη από εκείνη των ελληνικών αρχών για την εφετινή πορεία της οικονομίας. 

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ανακάμψει στη συνέχεια. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό του διάγγελμα εξέφρασε την ελπίδα για μία εκρηκτική ανάπτυξη το 2021. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο πιστά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια και με σταδιακά βήματα σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και εργασίας. 

naftemporiki.gr 

 

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.