Πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ το νέο Opel Movano – Newsbeast

Πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ το νέο Opel Movano – Newsbeast


Πρόσφατα η Opel παρουσίασε το νέο Movano (το μεγάλο LCV των επαγγελματικών της μάρκας), πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ. Η νέα σχεδίαση του εμπρός τμήματος ταυτοποιεί το επαγγελματικό μοντέλο ως μέλος της οικογένειας Opel και πολυάριθμα συστήματα και τεχνολογίες υποστήριξης κάνουν τη ζωή του επαγγελματία οδηγού ασφαλέστερη και πιο ευχάριστη.

Μεταξύ αυτών είναι Σύστημα Κάμερας “Rear Vision”, που ‘παρακολουθεί’ τι γίνεται πίσω από το αυτοκίνητο. Επίσης το Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Alert) και το Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) αυξάνουν επίσης την ασφάλεια για τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Αξιοσημείωτη είναι η εξαιρετική συνδεσιμότητα και μία γκάμα συστημάτων infotainment, συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto, που περιλαμβάνει μία άμεσης αντίδρασης οθόνη αφής 7,0”.

Τα smartphones μπορούν να φορτίζονται ασύρματα.

Το cockpit του νέου Movano έχει τη διάταξη ενός μοντέρνου, κινητού γραφείου. Με 22 συνολικά κλειστούς ή ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους, μπορείτε να μεταφέρετε με τάξη όλα όσα χρειάζεστε καθημερινά. Έξυπνες ιδέες, όπως το ντουλαπάκι FlexTray των 10,5 λίτρων, που μπορεί να ανοίγει σαν συρτάρι και κάνει τη ζωή ευκολότερη. Το κάθισμα οδηγού με αερανάρτηση εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα άνεσης στο ταξίδι.

Όπως και το προηγούμενο, το νέο van διατίθεται σε τέσσερα μήκη και τρία ύψη, με μέγιστο μικτό βάρος οχήματος 4,5 T και χώρο φόρτωσης 17 m3. Συνολικά 150 διαφορετικές εκδόσεις αμαξώματος και μετατροπές προσφέρονται από το εργοστάσιο. Ανάλογα με την έκδοση, το Movano μπορεί να μεταφέρει μέχρι πέντε ευρωπαλέτες, ενώ χάρη στις νέες λαβές στα πλαϊνά τοιχώματα και το φωτισμό LED, ο χώρος φόρτωσης είναι τώρα ακόμα πιο εύχρηστος.

Το εμπρός τμήμα του Movano αποτελείται από μία μεγάλη, βαθιά τοποθετημένη μάσκα, με το λογότυπο της μάρκας να κυριαρχεί στο κέντρο, ενώ τα χαρακτηριστικά πτερύγια ρέουν από το λογότυπο στα φώτα ημέρας LED που είναι ενσωματωμένα στους προβολείς.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού, κάνουν την οδήγηση πιο ξεκούραστη και κυρίως ασφαλέστερη. Βέλτιστη σφαιρική ορατότητα παρέχουν το Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Warnings) και μία Κάμερα “Πίσω θέασης”. Μία ειδική κάμερα που ήδη προσφέρεται με το Combo, δείχνει στον οδηγό του Movano τι συμβαίνει πίσω από το όχημα ενώ αυτό κινείται. Στις εκδόσεις panel van με διαχωριστικό ανάμεσα στο cockpit και το χώρο φόρτωσης, οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται μόνο στους εξωτερικούς καθρέπτες. Η εικόνα εμφανίζεται στην οθόνη των 7,0”. Εάν ο οδηγός επιλέξει όπισθεν, αυτή η  κάμερα απενεργοποιείται και αντικαθίσταται από την κάμερα οπισθοπορείας. Το νέο σύστημα κάμερας θα διατίθεται με εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης, ως τμήμα του πακέτου “Easy Park & Sight”.

Η Προειδοποίηση Τυφλού Σημείου (Blind Spot Warning) αποτρέπει ατυχήματα με άλλους χρήστες των δρόμων, για παράδειγμα δικυκλιστές. Κινούμενα αντικείμενα, όπως ποδήλατα ή μοτοσικλέτες, που ο οδηγός συνήθως δεν μπορεί να αντιληφθεί από το cockpit, αναγνωρίζονται από αισθητήρες υπερήχων. Εάν αυτοί ανιχνεύσουν κάτι στο ‘τυφλό’ σημείο, μία προειδοποιητική λυχνία LED ανάβει στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη. Η λυχνία αρχίζει να αναβοσβήνει εάν ο οδηγός ενεργοποιήσει στη συνέχεια το φλας σε αυτή την πλευρά του οχήματος.

Πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ το νέο Opel Movano – Newsbeast

Η Προειδοποίηση Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) ενεργοποιείται σε ταχύτητες άνω των 30km/h. Εάν το Movano απομακρυνθεί τυχαία από τη λωρίδα του, το σύστημα εκδίδει μία ακουστική ειδοποίηση, ενώ μία αντίστοιχη οπτική εμφανίζεται στην οθόνη πληροφοριών. Εμπρός και πίσω αισθητήρες διευκολύνουν τη στάθμευση. Όταν το όχημα ελίσσεται με ταχύτητες κάτω των 12 km/h, αισθητήρες υπερήχων προειδοποιούν τον οδηγό για εμπόδια μπροστά και πίσω από το όχημα μέσω ακουστικών σημάτων και μιας προειδοποίησης στην οθόνη πληροφοριών. Εάν υπάρχει σύστημα πολυμέσων, μία εικόνα της περιοχής πίσω από το όχημα εμφανίζεται στην οθόνη των 7,0”.

Το Σύστημα Σταθεροποίησης σε περίπτωση Πλευρικών Ανέμων (Side-Wind Assistant) είναι μία ακόμα σημαντική τεχνολογία του νέου Movano. Μεγάλα αυτοκίνητα, όπως οχήματα μεταφορών ή panel van είναι ευάλωτα σε πλευρικούς ανέμους, κυρίως σε γέφυρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το στάνταρ σύστημα Side-Wind Assistant διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος, ενεργοποιώντας το ESP (ο οδηγός ενημερώνεται με ένα σύμβολο του αέρα στην οθόνη πληροφοριών). Ο στάνταρ εξοπλισμός του νέου Movano περιλαμβάνει επίσης αυτόματους καθαριστήρες παρμπρίζ και αυτόματο σύστημα μεσαίας σκάλας φώτων.

Τα πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης, αυξάνουν περαιτέρω την ασφάλεια των επιβαινόντων. Τα πολυρυθμιζόμενα καθίσματα αναβαθμίζουν την άνεση, ώστε ο οδηγός να βγαίνει από το cockpit νιώθοντας ξεκούραστος μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Τα προαιρετικά  καθίσματα comfort για τον οδηγό και το συνοδηγό προσφέρουν ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη. Επίσης, οι οδηγοί θα εκτιμήσουν το κάθισμα με αερανάρτηση, με δυνατότητα ρύθμισης σύμφωνα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ το νέο Opel Movano – Newsbeast

Μεγάλη γκάμα επιλογών

Πάνω από 150 εκδόσεις του Movano διατίθενται από το εργοστάσιο – από panel vans, chassis (σασί) και platform cabs, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μέχρι μοντέλα με ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα (dropside), ανατρεπόμενα (tipper) και μετατροπές κλειστών van. Τα Movano panel vans διατίθενται με μήκος χώρου φόρτωσης έως 4,38m, ύψος χώρου φόρτωσης  έως 2,14m, και χωρητικότητα χώρου φόρτωσης έως 17m3. Ανάλογα με την έκδοση, το μικτό βάρος οχήματος φτάνει τους 4,5 T. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο είναι 2,4 T. Το μοντέλο είναι επίσης εξαιρετικό για ρυμούλκηση, με ικανότητα έλξης έως 3,5 T.

Επιπλέον, διαθέτει πληθώρα χαρακτηριστικών που αυξάνουν την πρακτικότητα του χώρου φόρτωσης. Υπάρχουν νέες λαβές στις κολόνες B και D για ασφαλέστερη είσοδο και έξοδο, ενώ ο φωτισμός LED βελτιώνει την ορατότητα στο πίσω τμήμα του panel van. Η συρόμενη πλαϊνή πόρτα είναι αρκετά μεγάλη για τη φόρτωση μιας ευρωπαλέτας. Ανάλογα με την έκδοση, ο χώρος φόρτωσης μπορεί να χωρέσει μέχρι πέντε ευρωπαλέτες.

Ένα σύγχρονο κινητό γραφείο

Το εξελιγμένο cockpit θυμίζει σύγχρονο σταθμό εργασίας. Το νέο Movano προσφέρει 22 προαιρετικούς αποθηκευτικούς χώρους που προσθέτουν συνολική χωρητικότητα 104 λίτρων. Οι αποθηκευτικοί χώροι (ανοιχτοί ή κλειστοί) είναι εργονομικά τοποθετημένοι, συμπεριλαμβανομένων των θηκών στις πόρτες. Το ντουλαπάκι FlexTray στην πλευρά του συνοδηγού, που λειτουργεί σαν συρτάρι, είναι ιδιαίτερα πρακτικό και έχει χωρητικότητα 10,5 L. Είναι κατάλληλο ακόμα και για έγγραφα μεγέθους A4 χωρίς δίπλωση.

Πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ το νέο Opel Movano – Newsbeast

Η οθόνη του συστήματος infotainment και του συστήματος πλοήγησης είναι άριστα ενσωματωμένη στο νέο πίνακα οργάνων.

Το Navi 50 IntelliLink Pro κάνει την πρεμιέρα του στο νέο Movano. Το εξελιγμένο σύστημα είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto και επομένως προσφέρει άριστη συνδεσιμότητα. Είναι ταχύτερο από τον προκάτοχό του, με οθόνη αφής capacitive, 7.0”, για πιο άνετη λειτουργία. Smartphones συνδέονται μέσω Bluetooth ή USB. Η ασύρματη φόρτιση είναι επίσης νέο χαρακτηριστικό στο Movano.

Νίκος Τσάδαρης

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.