Ο κανόνας που κρατά τα πράγματα εντός προϋπολογισμού στην αγορά αυτοκινήτου

Ο κανόνας που κρατά τα πράγματα εντός προϋπολογισμού στην αγορά αυτοκινήτου


Αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν τρέλες όταν είναι να αποκτήσουν καινούριο όχημα, καταλήγοντας σε σπατάλες που αποδεικνύονται δυσανάλογα δύσκολες στην αποπληρωμή τους.

Κι όμως, υπάρχει ένας απλός δρόμος που αν ακολουθηθεί ευλαβικά, τότε το χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα που θα μπορούμε να εξυπηρετούμε.

Το να ξοδεύεις πολλά για ένα αμάξι είναι το συχνότερο και μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος, ισχυρίζεται ο ειδικός Sam Dogen στο περιοδικό «Financial Samurai». Γιατί δεν είναι μόνο η τιμή της αγοράς του, είναι και τα ασφάλιστρα, η συντήρηση και ό,τι άλλο φέρνει σε επίπεδο κόστους ένα αυτοκίνητο. Ακόμα και τα πρόστιμα και οι κλήσεις, υποδεικνύει.

Ο Dogen έχει καταλήξει λοιπόν σε έναν μαγικό κανόνα που κρατά τα πράγματα σε τάξη: «Μην ξοδεύεις πάνω από το 1/10 του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός σου στην αγορά αυτοκινήτου». Αλλιώς, υποδεικνύει, μιλάμε για οικονομική αυτοκτονία που πισωγύρισμα δεν έχει.

«Η συγκίνηση της αγοράς ενός καινούριου ή καινούριου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου διαρκεί για μερικούς μήνες, ο πόνος της αποπληρωμής των εξόδων του ίδιου αυτοκινήτου διαρκεί όμως για χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.

Οποιαδήποτε ποσοστό πάνω από το 1/10 θα επιφέρει επιπλέον βάρος, καθώς το κόστος θα αποδειχθεί δυσανάλογα μεγάλο. Κάθε ζημιά θα είναι δυσβάσταχτη οικονομικά στην επισκευή της και θα αναγκαστούμε να τα σκεφτόμαστε πια όλα, τονίζει.

Αν έχουμε κάνει το λάθος, υπάρχει τρόπος να το σώσουμε, εξηγεί πάντα ο ειδικός. Ποιος; Να το κρατήσουμε στην κατοχή μας μέχρι η αξία του να πέσει στο 10% του εισοδήματός μας ή και ακόμα πιο κάτω.

«Αυτή είναι η πιο απλή λύση αν έχεις ξοδέψει πάρα πολλά. Οδήγησε το αμάξι σου για όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι η εμπορική του αξία να αξίζει λιγότερο από το 10% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός σου».

Αν έχουμε δαπανήσει ωστόσο για το καινούριο αμάξι περισσότερο από το 1/5 του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός μας, τότε πρέπει να το ξεφορτωθούμε αμέσως. Γιατί; Γιατί «σε κάνει φτωχό», καταλήγει χωρίς περιστροφές…

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.