«Καμπανάκι» Fitch για την κερδοφορία των τραπεζών λόγω… κορωνοϊού

«Καμπανάκι» Fitch για την κερδοφορία των τραπεζών λόγω… κορωνοϊού


Toν κώδωνα του κινδύνου για την κερδοφορία των τραπεζών κρούει η Fitch Ratings, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, με τον οίκο να επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για την ένταση, γεωγραφική εξάπλωση και διάρκεια του COVID-19 έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα των αγορών, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα των τραπεζών από συναλλαγές. Αρνητική η προοπτική για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προειδοποιεί και για πιέσεις στην κερδοφορία λόγω χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Στην περίπτωση που η επιδημία τεθεί εγκαίρως υπό έλεγχο, η Fitch δεν αναμένει σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών με διεθνείς δραστηριότητες, εάν όμως η αδυναμία στα έσοδα και επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού είναι παρατεταμένη και στην περίπτωση ενός σεναρίου ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας ο οίκος δεν αποκλείει πιέσεις στα επίπεδα κεφαλαίου, αλλά και στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών μακροπρόθεσμα.

«Έπειτα από έντονη δραστηριότητα στις αγορές κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η αυξημένη μεταβλητότητα είναι πιθανό  να μειώσει τη δραστηριότητα εκδόσεων, εξέλιξη που θα ασκήσει πιέσεις στα έσοδα σε ένα υπό φυσιολογικές συνθήκες ισχυρό πρώτο τρίμηνο…. παρότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στα έσοδα από συναλλαγές, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη απότομη άνοδος των διακυμάνσεων και όγκου συναλλαγών αντανακλά υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας», σημειώνει η Fitch στην έκθεσή της, τονίζοντας ότι οι συνθήκες προσομοιάζουν με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και πρώτο τρίμηνο του 2016, όπου υπήρχαν ημέρες με τον δείκτη VIX σε υψηλά επίπεδα και αξιοσημείωτη υποχώρηση της δραστηριότητας στις αγορές. 

«Όλες οι τράπεζες με διεθνείς δραστηριότητες έχουν σημαντική έκθεση στις κεφαλαιαγορές, όμως η συνεισφορά στα κέρδη διαφέρει. Στις ΗΠΑ τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και συναλλάγματος(FICC) αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα-τρίτο των συνολικών εσόδων για τη Morgan Stanley και περίπου το 40% των εσόδων για την Goldman Sachs, ενώ για JPMorgan, Citigroup και Bank of America τα επ΄πεδα είναι χαμηλότερα. Στην Ευρώπη, τα έσοδα από συναλλαγές FICC αντιπροσωπεύπουν περίπου το 25% των συνολικών εσόδων τριμήνου για τις  Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank, με χαμηλότερη συνεισφορά για τις BNP Paribas, Societe Generale και UBS», σημειώνει η Fitch. 

Όπως αναφέρει ο οίκος, η έκθεση στις συναλλαγές αποτελεί ουσιαστικό ρίκο για τις τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, «δεν αναμένουμε σημαντικές απώλειες εξαιτίας της έντονης μεταβλητότητας ή από διεύρυνση των ομολογιακών spreads, δεδομένης της συντηρητικής προσέγγισης στη διάθεση ρίσκου».

Ο δίνει αρνητικό outlook στις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που αντανακλά τις πιέσεις στην κερδοφορίας τους, ενώ η μειωμένη δραστηριότητα κεφαλαιαγορών καθιστά πιο δύσκολο για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πετύχουν τους προς τα κάτω αναθεωρημένους στόχους κερδοφορίας. Οι προοπτικές για τις αμερικανικές τράπεζες παραμένουν σταθερές, αν και η νομισματική χαλάρωση -με τη FED να μειώνει χθες τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης λόγω του COVID-19- να αναμένεται να περιορίσει την κερδοφορία των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.