Γιατί η FED δεν θα μειώσει τα επιτόκια

Γιατί η FED δεν θα μειώσει τα επιτόκια


Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να «παγώσει» τον κύκλο αύξησης επιτοκίων έδωσε σήμα στους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους στις αμερικανικές μετοχές. Η Wall Street έχει επιστρέψει κοντά σε ιστορικά υψηλά και οι επενδυτές συρρέουν στην αγορά εταιρικών ομολόγων χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης, παρότι τα κέρδη είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Το πάρτι όμως των αμερικανικών μετοχών και η δυναμική επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο ίσως να αποτελούν το σημαντικότερο λόγο για τη Fed να μην μειώσει τα επιτόκια.

Το θετικό κλίμα στη Wall Street φαίνεται να ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον του Τζερόμ Πάουελ και των επιτοκιακών αυξήσεων. Μάλιστα, είχε κατηγορήσει τον ισχυρό της Fed ότι «καταστρέφει την υπέροχη χρηματιστηριακή αγορά» με τις κινήσεις αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ενώ είχε παροτρύνει τη Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού. Ο Τραμπ είχε παραπονεθεί ότι ακόμη και το «πάγωμα» των αυξήσεων με τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι συνετή κίνηση.

Το πάρτι όμως των αμερικανικών μετοχών και η δυναμική επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο ίσως να αποτελούν το σημαντικότερο λόγο για τη Fed να μην μειώσει τα επιτόκια. Και οι πρόσφατες θετικές ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αποκλιμάκωσαν τις ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για μία μείωση.

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί το συγκεκριμένο μήνυμα και έχουν αναθεωρήσει σημαντικά τις προβλέψεις τους: Τώρα πλέον διακρίνουν πιθανότητες 50-50 για μία κίνηση προς τα κάτω έως τις αρχές του 2020.

Εξάλλου, το πανηγυρικό κλίμα στη Wall Street αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed ήταν εύστοχες, επιτρέποντας στην οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, διατηρώντας υπό έλεγχο τους κινδύνους. Μια μείωση σε αυτό το στάδιο όχι μόνο δεν θα έφερνε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά θα συνοδευόταν από πολλά προβλήματα.

Ο πρόεδρος Τραμπ και το επιτελείο του, στο αφήγημα ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα επέτρεπαν ταχύτερη ανάπτυξη, παραβλέπουν  τους κινδύνους για μια νέα φούσκα και αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.