Εκτίναξη κερδών για τις ιδιωτικές κλινικές παρά τα clawback-rebate

Εκτίναξη κερδών για τις ιδιωτικές κλινικές παρά τα clawback-rebate


Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
gsakkas@naftemporiki.gr 

Ισχυρή άνοδο της τάξης του 75% σημείωσαν τα κέρδη των εισηγμένων ομίλων ιδιωτικής υγείας κατά το 2018, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών τους κινήθηκε ελαφρά ανοδικά κατά 2%. Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών (Ιατρικό Αθηνών, Υγεία και Ιασώ) που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για το 2018, διαπιστώνεται ότι παρά τις πιέσεις από τα αυξημένα rebate και clawback κατόρθωσαν να πετύχουν κύκλο εργασιών της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, μια σχετικά καλή επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με νέα rebate και clawback της τάξης των 48 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2017, ανεβάζοντας περαιτέρω τον συνολικό λογαριασμό σε πάνω από 420 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων.

Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά αποτελέσματα κινήθηκαν αρκετά καλύτερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, φτάνοντας τα 88,5 εκατ. ευρώ από 81,6 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά αυξήθηκαν κατά 77%, στα 43,4 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που δεν εμπεριέχει σημαντικά έκτακτα έσοδα, αλλά κυρίως αναμόρφωση της χρηματοοικονομικής εικόνας και καλύτερη διαχείριση του τζίρου.

Σημειώνεται ότι από τα συνολικά μεγέθη απουσιάζει ο 4ος μεγάλος παίκτης του κλάδου, η επίσης εισηγμένη Euromedica, η οποία μέσα στο 2017 σημείωνε σημαντική μείωση ζημιών. Ο όμιλος εκτιμάται ότι παρά τα προβλήματα έχει τζίρο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα αναμένονται εξελίξεις καθώς φαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος εποχής για τη διοίκηση Λιακουνάκου μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να τεθεί η μητρική Axon Holdings σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και το «πάνω χέρι» να παίρνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος και βασικός πιστωτής, το fund Farallon. Παρ’ όλα αυτά και μόνο τα μεγέθη των τριών άλλων ομίλων είναι ενδεικτικά της τάσης καθώς αποτελούν το 35% της αγοράς ιδιωτικής υγείας.

Οφειλές
Με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτές τις επιχειρήσεις, αν και υπάρχει μια σχετική σταθερότητα πλέον στις αποπληρωμές, ενώ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η έλλειψη ρευστότητας. Συνολικά οι απαιτήσεις των εταιρειών από πελάτες (EOΠΥΥ και ασφαλιστικές εταιρείες), αν και υποχώρησαν πέρυσι, είναι αρκετά υψηλές, στα 193 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 210 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.

Παράλληλα, οι ίδιες εταιρείες επιβαρύνονται με συνολικά δάνεια που προσεγγίζουν τα 356 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα 402 εκατ. ευρώ του 2017 και σ’ αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και η καλύτερη πορεία των τραπεζών που επέτρεψαν αναδιαρθρώσεις. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι η κερδοφορία βοηθά τη ρευστότητα και έτσι μπορούν να γίνονται αποπληρωμές. Μάλιστα, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια στα ταμεία τους αυξήθηκαν πέρυσι στα περίπου 40 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ το 2017. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα συνολικά δάνεια εμφανίζουν μείωση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ ή κατά 23% στη διετία.

Ντυνάν
«Ξαναζεσταίνεται» το θέμα της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν», με την πρόταση (τη μοναδική πλέον) του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» να παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με βασική όμως προϋπόθεση τη βελτίωσή της. Χθες το πρωί για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος του ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και δύο ακόμη στελέχη της τράπεζας. Αν και ο πρωθυπουργός προέτρεξε με αναφορά του στο twitter να τονίζει ότι «ένα στολίδι για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο πέρασε εν μία νυκτί σε ιδιωτικά συμφέροντα, με χαριστικές τροπολογίες για να εξυπηρετεί δωρεάν τις ελίτ, τώρα μέσα από τη συνεργασία του Δημοσίου με το Ίδρυμα Ωνάση επανέρχεται στο ΕΣΥ και την υπηρεσία των πολλών», το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και άμεσο, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης της νέας προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προηγούμενη προσφορά ήταν σημαντικά χαμηλότερη της αποτίμησης του Ντυνάν στα βιβλία της Πειραιώς, η οποία φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ. 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.