Μπορεί να «δουλέψει» η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα;

Μπορεί να «δουλέψει» η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα;

Από την έντυπη έκδοση 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Με αργά βήματα προχωράει η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται διστακτικές να επενδύσουν σε χρόνο και σε χρήμα, ώστε να προωθήσουν ένα τέτοιο μοντέλο απασχόλησης.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ. Βρετανία), που επιλέγουν να κινηθούν πολύ πιο δυναμικά σε ένα καινούργιο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί διακρίνονται από επιφυλακτικότητα.

Επισήμως, έως τώρα τρεις επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της τετραήμερης απασχόλησης, έστω και πιλοτικά, με 10ωρο ανά ημέρα και 40ωρο εβδομαδιαίως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Η αρχή έγινε με την Grant Thornton, με την τετραήμερη εργασία να εφαρμόζεται πιλοτικά τον ερχόμενο Αύγουστο. Η συνέχεια δόθηκε με την Terracom, που ειδικεύεται στην πληροφορική, με την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, να πραγματοποιείται για το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου.

Τέλος, η διαφημιστική εταιρεία Choose είναι η τρίτη επιχείρηση, που επιλέγει το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας. Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) και θα συνοδεύεται από πλήρεις αποδοχές.

Σύμφωνα με την Adecco, η πρόκληση για να επεκταθεί αυτό το μοντέλο απασχόλησης, που σε κάποιες χώρες συνδυάζεται και από μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο, σκοντάφτει στο υψηλό κόστος μετάβασης και στον κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά εργασίας, εντούτοις το σκέλος της τετραήμερης απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο.

Τα παραδείγματα από εταιρείες της Νέας Ζηλανδίας, που επένδυσαν σημαντικά ποσά ώστε να πετύχουν πιο ικανοποιητική μετάβαση στην τετραήμερη εργασία, επιτείνουν τη διστακτικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων. Το σκέλος της παραγωγικότητας των εργαζομένων, όμως, προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Η Adecco αναφέρεται στο παράδειγμα της Ισλανδίας, της πρώτης χώρας που εφάρμοσε μοντέλο τετραήμερης εργασίας, κυρίως στον δημόσιο τομέα και διαπίστωσε ότι η παραγωγικότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα ή ακόμα καλύτερα βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας.

Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις, όπως η Treehouse, που εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία, ήδη από το 2013, με 32 ώρες απασχόληση την εβδομάδα. Τρία χρόνια μετά, το 2016, επέστρεψε στο προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή στην πενθήμερη απασχόληση, επειδή διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν το ίδιο αποδοτικοί.

Σε όλα τα ανωτέρω, έρχεται και η περίπτωση της Βρετανίας, που δοκιμάζει τετραήμερη εργασία σε 70 επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι απασχολούν 3.300 εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα πείραμα διάρκειας έξι μηνών, το οποίο ξεκίνησε μόλις προχθες. Θα εφαρμοστεί πλήρης καταβολή του μισθού, με το 80% του ωραρίου εργασίας και με στόχο να επιτευχθεί το 100% της παραγωγικότητας.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις στις αιτήσεις ταλέντων για πρόσληψη, αλλά και βελτίωση στο κλίμα των επιχειρήσεων. Μένει να αποτυπωθεί στην πράξη ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν δέχτηκε πλήγμα. 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.